HACCP dla rolników prowadzących handel detaliczny
Dodano: 4 Grudzień 2023 10:03,
5 miesięcy temu
Rolniczy Handel Detaliczny ma umożliwić rolnikom prowadzenie produkcji i sprzedaży konsumentom końcowym żywności wyprodukowanej w całości lub w części (minimum 50%) w gospodarstwie z własnej uprawy lub chowu.Przed rozpoczęciem produkcji warto zastanowić się nad kilkoma rzeczami.
Trzeba przeanalizować i określić wszystkie możliwe zagrożenia, wynikające z produkcji żywności.
Zaplanować pracę w taki sposób, by wyeliminować i zminimalizować określone zagrożenia (mikrobiologiczne, chemiczne, fizyczne, zmiany organoleptyczne, skażenie radioaktywne, fałszerstwo, dotyczące opakowania lub oznakowania etc.).
A następnie realizować i weryfikować zaplanowane działania pod względem skuteczności eliminacji wszystkich zagrożeń. Trzeba pamiętać, że nie każdy rodzaj żywności, biorąc pod uwagę ryzyko zagrożeń, może być produkowany w warunkach domowych, bo nie każde warunki domowe mogą na to pozwalać. Gospodarstwo rolne w ramach RHD musi mieć odpowiednią dokumentację w zakresie systemu HACCP. Opracowujemy księgi HACCP dla rolników oraz prowadzimy szkolenia HACCP.