Rolniczy Handel Detaliczny ma umo¿liwiæ rolnikom prowadzenie produkcji i sprzeda¿y konsumentom koñcowym ¿ywno¶ci wyprodukowanej w ca³o¶ci lub w czê¶ci (minimum 50%) w gospodarstwie z w³asnej uprawy lub chowu.Przed rozpoczêciem produkcji warto zastanowiæ siê nad kilkoma rzeczami.
Trzeba przeanalizowaæ i okre¶liæ wszystkie mo¿liwe zagro¿enia, wynikaj±ce z produkcji ¿ywno¶ci.
Zaplanowaæ pracê w taki sposób, by wyeliminowaæ i zminimalizowaæ okre¶lone zagro¿enia (mikrobiologiczne, chemiczne, fizyczne, zmiany organoleptyczne, ska¿enie radioaktywne, fa³szerstwo, dotycz±ce opakowania lub oznakowania etc.).
A nastêpnie realizowaæ i weryfikowaæ zaplanowane dzia³ania pod wzglêdem skuteczno¶ci eliminacji wszystkich zagro¿eñ. Trzeba pamiêtaæ, ¿e nie ka¿dy rodzaj ¿ywno¶ci, bior±c pod uwagê ryzyko zagro¿eñ, mo¿e byæ produkowany w warunkach domowych, bo nie ka¿de warunki domowe mog± na to pozwalaæ. Gospodarstwo rolne w ramach RHD musi mieæ odpowiedni± dokumentacjê w zakresie systemu HACCP. Opracowujemy ksiêgi HACCP dla rolników oraz prowadzimy szkolenia HACCP.